1.3.2024
1.3.2026

Theory of Change - Connecting Kids to Causes

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
Το πρόγραμμα Theory of Change ασχολείται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο κατά την ένταξή τους στις κοινότητες υποδοχής, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την εκμάθηση της γλώσσας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο ως προς την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και στην αύξηση της συμμετοχής των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών, αξιοποιώντας του ρητορικού λόγου και τα παιχνίδια ρητορικής. Επίσης, επιδιώκει την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών στον τομέα της νεολαίας να αξιοποιούν τα παιχνίδια ρητορικής ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την εκμάθηση της γλώσσας και των δικαιωμάτων των παιδιών, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά ως προς την αρμονική τους ένταξη στις τοπικές κοινωνίες.

Το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, δίνοντας έμφαση στα δικαιώματα όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό υπόβαθρό τους.

Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η παροχή ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων εκπαίδευσης σε 300 παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο, 100 γονείς, 125 δασκάλους/εκπαιδευτικούς και 50 επαγγελματίες στον τομέα της νεολαίας. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα χρησιμεύσει τόσο ως εκπαιδευτικό εργαλείο όσο και ως πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, προσφέροντας θεματικές ενότητες σχετικά με την καθοδήγηση των παιδιών, την ενδυνάμωση, την κριτική σκέψη και τις δραστηριότητες της ρητορικής λόγου.

Οι ωφελούμενοι και οι ομάδες-στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο ηλικίας 10-18 ετών, εκπαιδευτικούς, γονείς (συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών οικογενειών), επαγγελματίες σε θέματα νεολαίας ή/και άτομα που εργάζονται άμεσα με παιδιά, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Αναλυτικότερα οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Στόχος 1: Βελτίωση της γλωσσικής επάρκειας των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο

Δείκτης: Ποσοστιαία αύξηση της γλωσσικής επάρκειας

Ορισμός: Η ποσοστιαία βελτίωση της γλωσσικής επάρκειας των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η οποία μετριέται μέσω τυποποιημένων τεστ αξιολόγησης της γλώσσας, που διεξάγονται στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος.

  • Στόχος 2: Ενίσχυση των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης

Δείκτης: Βαθμολογία Αξιολόγησης Κριτικής Σκέψης

Ορισμός: Βαθμολογία που λαμβάνεται από αξιολογήσεις κριτικής σκέψης πριν και μετά, οι οποίες αξιολογούν την ικανότητα των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών σε θέματα νεολαίας, να εφαρμόζουν μεθοδολογίες κριτικής σκέψης σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά πλαίσια.

  • Στόχος 3: Αύξηση της συμμετοχής των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών

Δείκτης:  Δείκτης Συμμετοχής των Γονέων

Ορισμός: Ένας σύνθετος δείκτης που μετρά τη συχνότητα και το βάθος της συμμετοχής των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας σε εργαστήρια, της συμμετοχής σε σχολικές δραστηριότητες και της εμπλοκής σε πρακτικές μάθησης στο σπίτι.

  • Στόχος 4: Ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών σε θέματα νεολαίας

Δείκτης: Αποτελεσματικότητα της Εκπαίδευσης

Ορισμός: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιμορφωτικών προγραμμάτων για δασκάλους/εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες σε θέματα νεολαίας, η οποία μετριέται μέσω ερευνών που αξιολογούν τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που προκύπτει σχετικά με τις μεθοδολογίες κριτικής σκέψης.

  • Στόχος 5: Προώθηση της Διαπολιτισμικής Κατανόησης

Δείκτης: Δείκτης Διαπολιτισμικής Επάρκειας

Ορισμός:  Ένας δείκτης που μετρά την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής κατανόησης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών σε θέματα νεολαίας, με βάση τις έρευνες αυτο-αξιολόγησης και τις συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν.

Το Theory of Change είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την AMIF- υλοποιείται από τους οργανισμούς: CODECA (ΚΥΠΡΟΣ), UCPU (ΙΤΑΛΙΑ), KIRIKU (ΙΤΑΛΙΑ), IRC (ΙΤΑΛΙΑ), EVROPAIKI EKFRASI (ΕΛΛΑΔΑ), SOCIAL HACKERS (ΕΛΛΑΔΑ), INERCIA DIGITAL (ΙΣΠΑΝΙΑ), NORDIC INSTITUTE (ΣΟΥΗΔΙΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: https://tocproject.eu/



The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.



εθελοντισμός

Στην Ευρωπαϊκή Έκφραση προωθούμε την έννοια του εθελοντισμού και προσπαθούμε μέσα από προγράμματα και δράσεις να ενισχύσουμε το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ