15.11.2022

Καμπάνια Ενημέρωσης κατά του Καπνίσματος

  • Η Ευρωπαϊκή Έκφραση, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που δημιουργείται από το συστηματικό κάπνισμα τόσο στους ανθρώπους όσο και στη Δημόσια Υγεία, αποφάσισε να διοργανώσει καμπάνια ενημέρωσης για τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που διατηρεί η οργάνωση στην Αθήνα, σχετικά με τις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα και την υιοθέτηση πολιτικών μείωσης βλάβης από τον καπνό με σκοπό τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας. 
  • Είναι κοινή πεποίθηση πως το τσιγάρο και  το κάπνισμα είναι καταστροφικά για την υγεία των ανθρώπων. Το πιο ορθό είναι κάποιος να μην αρχίσει ποτέ το κάπνισμα ή τουλάχιστον να επιλέξει τη διακοπή του καπνίσματος. Μελέτες αναφέρουν πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν και οι θάνατοι ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια ετησίως. Το 2020 διαγνώστηκαν με καρκίνο 2,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ έως το 2035 η επίπτωση της νόσου θα αυξηθεί κατά 24% και θα αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου. Το 50% των καπνιστών χάνουν πρόωρα τη ζωή τους τη στιγμή που το 30% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν. 
  • Στόχος της καμπάνιας μας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η υιοθέτηση συμπεριφοράς και στάσης υπέρ της μείωσης της βλάβης από τον καπνό και τα προϊόντα καπνού, ειδικά στους νέους. 
  • Σε αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Έκφραση, μαζί με τους συνεργάτες της από την Ιατρική και Ψυχολογική Υπηρεσία των Δομών Φιλοξενίας αναπτύσσει σειρά εκδηλώσεων σε θέματα γύρω από το κάπνισμα, την οικονομία, την ψυχική υγεία, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την υιοθέτηση πολιτικών μείωσης της βλάβης από τον καπνό. 
  • Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης που έγινε (μέσω του διαδικτύου) κατά το 2021.

εθελοντισμός

Στην Ευρωπαϊκή Έκφραση προωθούμε την έννοια του εθελοντισμού και προσπαθούμε μέσα από προγράμματα και δράσεις να ενισχύσουμε το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ