22.5.2021
3.10.2021

Ασυνόδευτοι ανήλικοι, αποδομώντας ταμπέλες και στερεότυπα: η τέχνη ως διαλύτης και καταλύτης

ΕΘΝΙΚΟ
Για την υλοποίηση της δράσης αυτής, η Ευρωπαϊκή Έκφραση συνεργάστηκε με την Επέκεινα Χώρα, που εδρεύει στη Βίτσα Ζαγορίου, όπου έλαβε χώρα η τελική παράσταση και με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΑΟΣ 8, που ανέλαβε την παραγωγή της θεατρικής παράστασης. Η διοργάνωση της θεατρικής παράστασης «Οι άντρες -δεν- κλαίνε»  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ YONDER, γεγονός που οδήγησε στη διάδοση και προβολή της δράσης, αλλά και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα στερεοτύπων και άρσης αυτών, δίνοντας τη φωνή στους ίδιους τους πρόσφυγες μέσω του αυθεντικού και πρωτότυπου έργου. 

Οι συμμετέχοντες της θεατρικής παράστασης ήταν 30 άτομα μαζί με τους εκπαιδευτές επισκέφθηκαν την Βίτσα Ζαγορίου το διάστημα 1 έως 3 Οκτωβρίου 2021, όπου πραγματοποιήθηκε  η τελική πρόβα και εν τέλει η θεατρική παράσταση, στο θέατρο της Επέκεινα Χώρα. 

Στη δημιουργία και παραγωγή του πολυμορφικού θεατρικού δρώμενου συμμετείχαν οι ογδόντα (80) ασυνόδευτοι που διαμένουν στις δύο (2) δομές φιλοξενίας που λειτουργούν υπό τη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Έκφρασης. 

Παράλληλα, συγκροτήθηκαν και διεξήχθησαν πέντε (5) καλλιτεχνικά εργαστήρια:
  • εργαστήριο δημιουργικής γραφής και παραγωγής σεναρίου
  • εργαστήριο ποίησης και δημιουργίας στίχου (Spoken Word Poetry)
  • εργαστήριο φωτογραφίας και art video
  • εργαστήριο ορθοφωνίας, φωνητικής και τραγουδιού
  • εργαστήριο σκηνοθεσίας και παραγωγής της θεατρικής παράστασης 
Στόχος ήταν μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία ενός πρωτότυπου, αυθεντικού θεατρικού δρώμενου τα παιδιά να εξερευνήσουν  το θέμα των στερεοτύπων (και την άρση αυτών), να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και, να λειτουργήσουν ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες που παρεμβαίνουν σε ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. 

Παρακολουθήστε το σχετικό video: https://youtu.be/WN0NoKIkZbM

εθελοντισμός

Στην Ευρωπαϊκή Έκφραση προωθούμε την έννοια του εθελοντισμού και προσπαθούμε μέσα από προγράμματα και δράσεις να ενισχύσουμε το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ