22.1.2013
7.12.2013

Μετανάστες στην Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσε ευρωπαϊκό διαγωνισμό με τίτλο «Μετανάστες στην Ευρώπη» στις ακόλουθες κατηγορίες:
Αφίσα
Φωτογραφία
Βίντεο

Ο διαγωνισμός στόχευε να δώσει στους νέους ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι μετανάστες στην ευρωπαϊκή κοινωνία μέσω ενός διαγωνισμού πολυμέσων. Η εργασία έχει σκοπό να απεικονίσει το θέμα της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Έκφραση σε ρόλο συντονιστή και σε συνεργασία με την ProPager οργάνωσε όλες τις δράσεις που αφορούσαν τον διαγωνισμό. 
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν κυρίως σε σχολές επικοινωνίας, τέχνης, δημοσιογραφίας και οπτικοακουστικών μέσων που εκδίδουν διπλώματα στους προαναφερθέντες τομείς σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Κροατία. Οι σχολές καλούνταν να υποβάλουν τις εργασίες –ατομικές ή ομαδικές- των μαθητών τους ηλικίας 18 ετών και άνω. Κάθε σχολή που συμμετείχε μπορούσε να δημιουργήσει και να υποβάλει πολλά έργα σε διάφορες κατηγορίες εάν το επιθυμούσε.

Οι σπουδαστές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό έπρεπε να παρουσιάσουν ένα έργο τους που να εκφράζει τις απόψεις τους για το θέμα, απεικονίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μετανάστες στην Ευρώπη. Συνολικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση 777 σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και από τις 28 χώρες της ΕΕ, παρουσιάζοντας ένα ή περισσότερα έργα σε μια ή περισσότερες κατηγορίες (αφίσα, φωτογραφία και βίντεο).  

Από τα 1.500 έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, οι εθνικές κριτικές επιτροπές επέλεξαν τους φιναλίστ της χώρας τους, από τους οποίους, στη συνέχεια, μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή επέλεξε 27 φιναλίστ και τους τρεις τελικούς νικητές, έναν ανά κατηγορία (βίντεο, αφίσα και φωτογραφία).  

Το κοινό κλήθηκε να δει τα έργα των φιναλίστ και να ψηφίσει αυτό που προτιμά, το οποίο κέρδιζε στη συνέχεια το βραβείο κοινού.
Τα έργα κρίθηκαν σε εθνικό επίπεδο και εκείνα τα έργα (έως 10 ανά χώρα) που συμπεριλήφθηκαν στον συνοπτικό κατάλογο προεπιλογής υποβλήθηκαν στην ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, η οποία επέλεξε τους 30 υποψηφίους που πήραν μέρος στην τελική φάση και ανέδειξαν τον Ευρωπαίο νικητή σε κάθε κατηγορία. Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από επαγγελματίες του χώρου της επικοινωνίας, των τεχνών και των μέσων ενημέρωσης, καθώς και από άτομα από τις κοινότητες των μεταναστών.

Οι 30 Ευρωπαίοι υποψήφιοι που πήραν μέρος στους τελικούς κλήθηκαν να παρευρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων στις Βρυξέλλες.
Οι σχολές, οι σπουδαστές των οποίων κέρδισαν τα πρώτα βραβεία στις τρεις κατηγορίες και το πρώτο βραβείο στην ψηφοφορία του κοινού, έλαβαν βραβείο ύψους 10.000 ευρώ η κάθε μία, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι νικητές ήταν:
Καλύτερη αφίσα: Better together, Andrea Raia, Fondazione Accademia di Comunicazione, Ιταλία
Καλύτερη φωτογραφία: Rue des Palmiers 80, Romy Cordivani, Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Βέλγιο
Καλύτερο βίντεο: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Εσθονία
Βραβείο κοινού: My family's migrations, Nadja Haugas, Martin Siilak, Kuressaare Ametikool, Εσθονία

εθελοντισμός

Στην Ευρωπαϊκή Έκφραση προωθούμε την έννοια του εθελοντισμού και προσπαθούμε μέσα από προγράμματα και δράσεις να ενισχύσουμε το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ