1.9.2008
1.9.2008

Κοινωνία Πολιτών: Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

ΕΘΝΙΚΟ
Η Ευρωπαϊκή Έκφραση έθεσε ως βασική ομάδα στόχου αυτού του σχεδίου δράσης τις οργανωμένες μορφές έκφρασης (Μ.Κ.Ο.) των πολιτών, τους δημόσιους οργανισμούς, καθώς και αυτούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, οι πολίτες ως μεμονωμένα άτομα και μέλη της κοινωνίας αποτέλεσαν ομάδα στόχο.

Υπήρξε η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ευθύνη του ανθρώπου στην αλλαγή του κλίματος και την ανάγκη πρόληψης για την αποφυγή ισχυρότερων καταστροφών. Τον 20ο αιώνα η θερμοκρασία αυξήθηκε 0,6 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μέχρι το 2100 αναμένεται αύξηση από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου σε πλανητικό επίπεδο. Επίσης, τις επόμενες 10ετίες προβλέπονται περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλες, δυνατές καταιγίδες, πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες).

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου δράσης ήταν:
  • Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τα αίτια της αλλαγής του κλίματος, τις επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου, από την υγεία μέχρι την οικονομία και τον τρόπο διαβίωσης. Επιτακτική ανάγκη η αποφασιστική μείωση εκπομπής αερίων (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο) και αύξηση της δασικής επιφάνειας της γης (ανατροφοδότηση της ατμόσφαιρας με οξυγόνο).
  • Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ειδικά για τις επιπτώσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο,  για τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ο 21ος αιώνας θα είναι εφιαλτικός εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα (45 βαθμοί Κελσίου τα καλοκαίρια)
  • Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κοινωνία Πολιτών στην αντιμετώπιση των δυσοίωνων αυτών προβλέψεων
Ο Δήμος Γέρακα επελέγη διότι βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθήνας με την Ανατολική Αττική, περιοχές από τις οποίες θα προέρχονταν οι ΜΚΟ, οι οποίες συμμετείχαν στην υλοποίηση του σχεδίου.

εθελοντισμός

Στην Ευρωπαϊκή Έκφραση προωθούμε την έννοια του εθελοντισμού και προσπαθούμε μέσα από προγράμματα και δράσεις να ενισχύσουμε το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ