Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα > non visible >
Νησίδες ποιότητας αντί θερμότητας

Ομάδα στόχου του σχεδίου δράσης αποτελεί το σύνολο των κατοίκων του δήμου Παλλήνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί όμως εκτός από τα άτομα και στις οργανωμένες δομές, δημόσιες και κοινωνικές, ώστε η διαδικασία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης να αποκτήσει προοπτική και βάθος χρόνου.
Όταν όλες οι μελέτες αναγνωρίζουν, ότι σε 10-15 χρόνια ο πληθυσμός της Ανατολικής Αττικής θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος του σημερινού και κατ’επέκταση η ανοικοδόμηση της περιοχής θα αποκτήσει ταχύτατους ρυθμούς, είναι επιτακτικό καθήκον οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι, τόσο ως μεμονωμένα άτομα όσο και ως κοινωνία πολιτών, να εγγυηθούν την απαραίτητη ποιότητα ζωής και να διαφυλάξουν το οικοσύστημα από τις αρνητικές επιπτώσεις της τσιμεντοποίησης χωρίς όρια, όπως είναι στους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Οι κύριοι στόχοι του προτεινόμενου σχεδίου δράσης είναι:

  1. Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα (με επικέντρωση στο λεκανοπέδιο) σύμφωνα με τις οποίες θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την περίοδο 2071 -2100 προβλέπεται μείωση έως και 40 % των βροχοπτώσεων και μέση μέγιστη θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου για τον Ιούλιο.
  2. Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για την ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στην δημιουργία συνθηκών, οι οποίες θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις του φαινόμενου του θερμοκηπίου (κλιματικές αλλαγές) με την μη τσιμεντοποίηση του εδάφους, την αύξηση της βιόσφαιρας (βλάστηση, ζωικός κόσμος) και την μη παρεμπόδιση των αεροδιαδρόμων στις κατοικημένες περιοχές (με μάντρες).
  3. Ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να παίξει η κοινωνία πολιτών σε αυτή την προσπάθεια και της ευθύνης όλων απέναντι στις γενιές του μέλλοντος.

Ο δήμος Παλλήνης επελέγη, διότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ταχείας ανοικοδόμησης και διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων με τις προτεινόμενες ενέργειες, στο πλαίσιο του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

© 2011 Όμιλος Ευρωπαϊκή Έκφραση

Ομήρου 54, 106 72 Αθήνα. Tηλ.: 210 3643224, 210 36 46 953, ekfrasi@ekfrasi.gr