Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα > non visible >
Κοινωνία Πολιτών: Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

Η βασική ομάδα στόχου αυτού του σχεδίου δράσης είναι οι οργανωμένες μορφές έκφρασης (Μ.Κ.Ο.) των πολιτών. Δευτερογενώς ενδιαφέρουν και οι δημόσιοι οργανισμοί καθώς και αυτοί της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης οι πολίτες ως μεμονωμένα άτομα και μέλη της κοινωνίας αποτελούν ομάδα στόχο.

Η αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τους για την ευθύνη του ανθρώπου στην αλλαγή του κλίματος και την ανάγκη προληπτικής λειτουργίας για την αποφυγή ισχυρότερων καταστροφών από αυτές που ήδη αντιμετωπίζει είναι πλέον αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τις επιμέρους κυβερνήσεις. Τον 20ο αιώνα η θερμοκρασία αυξήθηκε 0,6 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μέχρι το 2100 αναμένεται αύξηση από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου σε πλανητικό επίπεδο. Επίσης τις επόμενες 10ετίες θα έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλες, δυνατές καταιγίδες, πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες).

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου δράσης είναι:
  1. Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τα αίτια της αλλαγής του κλίματος, και τις επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου, από την υγεία μέχρι την οικονομία και τον τρόπο διαβίωσης.
    Είναι επιτακτική ανάγκη η αποφασιστική μείωση εκπομπής αερίων (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο) και αύξηση της δασικής επιφάνειας της γης (ανατροφοδότηση της ατμόσφαιρας με οξυγόνο).
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανήσει, σύμφωνα με μελέτη του International Energy Agency, 1 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για προσαρμογές στον τομέα της γεωργίας, λόγω των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.
  2. Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ειδικά για τις επιπτώσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο, δηλ. Την χώρα μας για τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ο 21ος αιώνας θα είναι εφιαλτικός εάν δεν ληφθούν άμεσα μέρα (45 βαθμοί Κελσίου τα καλοκαίρια).
  3. Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κοινωνία Πολιτών στην αντιμετώπιση των δυσοίωνων αυτών προβλέψεων, οι οποίες άρχισαν ήδη να γίνονται επίκαιρες για τον ευρωπαϊκό βορά για την ώρα (Κύριλλος).

Ο Δήμος Γέρακα επελέγη διότι βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθήνας με την Ανατολική Αττική, περιοχές από τις οποίες θα προέρχονται οι ΜΚΟ, οι οποίες θα εμπλακούν στην υλοποίηση του σχεδίου.

© 2011 Όμιλος Ευρωπαϊκή Έκφραση

Ομήρου 54, 106 72 Αθήνα. Tηλ.: 210 3643224, 210 36 46 953, ekfrasi@ekfrasi.gr